Publicerad 2018-06-13

This post is also available in English

Nytt nätverktyg ska få oss att semestra klimatsmart

Om två personer flyger från Stockholm till Berlin och bor sju nätter på hotell leder det till att tre kvadratmeter is i Arktis smälter bort. Den krassa informationen får den som använder det nya digitala verktyget klimatsmartsemester.se. Verktyget lanseras som ett sätt att få oss att tänka om vid våra semesterval.

Man behöver en bukett av styrmedel som på sikt kan ändra vårt beteende. I klimatkalkylatorn erbjuder vi också alternativa, mer klimatsmarta semestrar, säger Fredrik Warberg, projektledare för Nätverket för klimatsmart semester.

Semesterflygandet är en starkt bidragande orsak till utsläppen av klimatgaser. Svenskarna tillhör värstingarna och flyger sju gånger så mycket som den genomsnittlige världsmedborgaren. Sedan 2010 har svenskarnas privata flygande ökat stadigt med fyra procent per år.

Det här vill forskare vid Chalmers och Handelshögskolan i Göteborg nu göra oss mer medvetna om och helst ändra på. I slutet av maj lanserades den digitala plattformen klimatsmartsemester.se för allmänheten men även för turistindustrin. Verktyget är tänkt som en väckarklocka men också som en inspirationskälla, liksom att användas av turistföretag och hotell för att räkna ut klimatkostnaden för deras kunder och gäster.

– Det finns möjlighet att räkna ut vad exempelvis ett hotell har för klimatkostnad per gästnatt. De får en mall för hur de räknar ut det och därefter godkänner vi och de kan bädda in kalkylatorn på sin hemsida, säger Fredrik Warberg.

De privatpersoner som går in på klimatsmartsemester.se kan enkelt räkna ut vad exempelvis en vecka i Berlin för två personer kostar i form av utsläpp av klimatgaser. Dels från själva transporten, dels vad olika slags boende har för klimatkostnad. Där går det också att sätta semesterresan i relation till hur andra aktiviteter i livet, till exempel ett års livsmedelskonsumtion, slår mot klimatet.

– Vi har inte med shopping och matvanor under semestern i kalkylatorn. Men vi tenderar att leva mer hedonistiskt och mindre klimatsmart under semestrarna, säger Fredrik Warberg.

Nätverket för klimatsmart semester, som står bakom semesterkalkylatorn, består av en brokig samling av olika samhällsaktörer. Där ingår akademier, offentliga organisationer och branschorganisationer för turistnäringen i Västsverige. Två Mistraprogram finns med och har aktivt medverkat i arbetet bakom kalkylatorn: Mistra Urban Futures som har sitt nav i Göteborg samt det nystartade Mistra Sustainable Consumption, vars mål är att bland annat hitta mer hållbara alternativ för vårt semestrande. Forskarna i Mistra Sustainable Consumption har stöttat metodarbetet bakom verktyget.

Jörgen Larsson, forskare vid Chalmers, ansvarar för beräkningarna bakom semesterkalkylatorn.

– Den som vill resa mer miljömedvetet bör hålla sig på marken. Semester med tåg i Norden är i stort sett alltid ett bra tips och oftast också i Europa. Buss är ett annat bra alternativ liksom bil om du fyller bilen med passagerare och särskilt om bränslet inte är fossilt. Färjor orsakar dock höga utsläpp – allra högst utsläpp har snabbfärjor som faktiskt kan orsaka högre utsläpp än flyg, säger han.

Forskarna bakom klimatsmartsemester.se vill nu driva projektet vidare och har sökt pengar för att göra en motsvarande kalkylator för tjänsteresor. Lansering planeras nästa vår.

THOMAS HELDMARK