Publicerad 2017-05-11

This post is also available in English

Anna Palme prisad för sin textilåtervinning

Återvinningsföretaget Renova har valt Anna Palme som pristagare för sitt årliga miljöstipendium. Hon forskar inom Mistra Future Fashion och har utvecklat en metod som gör det lättare att återvinna textilier.

Den genomsnittlige svensken köper 50 klädesplagg per år. Det kostar på, inte bara för plånboken utan även för miljön. Textilproduktion i kombination med användning och skötsel genererar både stora koldioxidutsläpp och en omfattande kemikalieanvändning. Dessutom är framställningen av de olika textila råvarorna långt ifrån problemfri.

Trots det måste vi ha kläder, och vill gärna kunna variera vår garderob. Ett sätt att göra bruket mer hållbart är att öka återvinning av de textila material som vi inte längre vill använda.

Men det är lättare sagt än gjort. De metoder som finns är resurskrävande samtidigt som de sliter hårt på de fibrer som är tänkta att återanvända. Men det är även tekniskt komplicerat, och allra svårast är att hitta metoder som fungerar för blandmaterial.

För Mistra Future Fashion är det här ett prioriterat forskningsområde. Och en av de forskare som är mest aktiv är Anna Palme, nybliven doktor vid institutionen för kemiteknik på Chalmers.

– Under arbetet med min doktorsavhandling utvecklade jag en metod som gör att vi med hjälp av enkla baskemikalier nu kan separera bomull från polyester, säger hon.

Metoden svarar mot ökande behov

Behovet av att hitta sätt att separera bomull och polyester har ökat eftersom den blandningen blir allt vanligare i textilier eftersom de både håller längre och blir billigare att tillverka.

– När vi utvecklar ny återvinningsteknik kan vi inte bara titta på om det är möjligt, lika viktigt är att se till att de återvunna fibrerna kan användas i befintliga processer.

Den polyester som kommer ut ur processen kan enkelt återskapas till ny fullvärdig råvara. Bomullen har däremot slitits hårt när plagget använts, vilket gör att fibrerna inte duger till nya bomullstyger. Däremot fungerar de utmärkt till att göra viskos av.

Nu fungerar separeringstekniken bra i labbmiljö och därför går en stor del av Anna Palmes arbete nu åt till att skala upp tekniken.

Intresset för de resultat som hittills har kommit har varit stort. Anna Palme har bland annat fått det miljöstipendium som Renova, ett företag inom avfall och återvinningsbranschen som ägs av tio västsvenska kommuner, varje år delar ut för att stimulera forskning inom miljö- och återvinningsområdet.

– Det är roligt att min forskning uppmärksammas. Och det sporrar mig att gå vidare. Det blir även roligare att gå till jobbet när jag vet att andra tycker att jag har gjort något viktigt.